Image

Misi Zah’s Signature Dish: Ayam Ros

21 Feb

20130221-175720.jpg

Bahan-bahan:

Ayam – terpulang berapa banyak bahagian yang mahu, berapa bilangan potongan semuanya ikut selera sendiri
Bawang putih – 2,3 ulas dihiris
Bawang besar – potong 2 atau 4, terpulang
Kulit kayu manis – 1 batang
Bunga lawang – 2 kuntum
Buah pelaga – 2 biji
Bunga cengkih – 2 kuntum
Kentang – 2,3 biji dipotong ikut saiz kesukaan
Kacang pis – 1 tin kecil (terpulang lagi)
Sos tomato – 4 sudu besar (anggaran)
Marjerin – 3 sudu besar (anggaran. Saya guna Planta)
Gula garam secukupnya
Air secukupnya

Cara masakan:

Seriously, resepi ini sangatlah mudah. Masukkan ayam dalam periuk, air dengan nisbah yang sepatutnya. Masukkan bawang putih, bawang besar,bahan-bahan rempah, sos tomato, marjerin. Panaskan atas dapur hingga mendidih. Masukkan kentang. Tutup seketika hingga kentang lembut. Now here’s the tricky part: tasting. Kalau ikut standard pencipta resepi, rasa kuah mesti masam masin (asal sedap di tekak jelah yea?) Maka sos tomato & marjerin mungkin perlu untuk ditambah sikit-sikit. Ia akan mengeluarkan aroma wangi semacam, seakan-akan indicator untuk rasa ayam ros yang perfect. Tambah gula, garam, bahan perasa (kalau guna) dan kacang pis. Gaul seketika dan siap.

Kan saya dah cakap, mudahkan?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: